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Feb 12, 2019

千鳥饅頭うまし!Chidori-manjuu: a representative confectionery of an old-established sweets shop, Chidoriya.

Last Saturday my father gave me Chidori-manjuu. It is very famous and popular as a confectionery made in Fukuoka of the Kyushu district, which is located in the west of the main island of Japan.

Chidori-manjuu 千鳥饅頭


Tell the truth, because I have eaten this delicious wagashi many times since childhood, I had till today thought that it is a representative sweet of my birth place (not Kyushu)😂

The maker, Chidoriya is a long-established wagashi shop: it is started in 1630 (the Edo period). They say that Portuguese people came to Kyushu by ship about 400 years ago and that it was the first time Japanese people met European sweets


幼い頃から何度となく口にした千鳥饅頭ずっと関西のお菓子だと思っていましたが、このたび九州の銘菓であることが判明(笑)そういえば、九州は南蛮船がやってきて異国の文化やらお菓子やらを伝えたところ。千鳥屋さんは、その九州で実に400年近く商いを続けておられる訳ですね😲わお!


Two birds printed on the packag of Chidori-manjuu are ''Chidori". Chidori means a migratory bird and this word has been used when composing Japanese poems since long ago.

They say Tenjin came here 
He reflected himself on the clear stream
Now migratory birds fly in flocks right overhead

It is very difficult to translate Waka (one of Japanese poems, which is consisting of a 5-7-5-7-7 syllabic structure) in English😓 So I wrote only the meaning of this poem using Chidori:
水鏡 せると伝ふる天神の みあしのあとに 千鳥群れ飛ぶ 

Near Ponto-cho 先斗町近く。
Chidori 千鳥模様の提灯

Before I found a pattern of Chidori in Kyoto, printed on the paper lantern (Chouchin). Chidori is loved as a propitious symbol of luck and goal achievement.



千鳥饅頭にはその名の通り、千鳥が包装紙に描かれています。この千鳥、日本では古くから和歌に読まれたり和柄のひとつとして人気があったりと馴染みのもの。なんですが、実は私は千鳥ってなんなのかよく知りませんでした😅

このたび子どもの国語辞典で調べて、日本で春や秋に見られる渡り鳥の総称だと判明。ほへ~(笑)厳密にいうとチドリ科の鳥の総称ってことなのかしら。

怨霊として(?)有名な平安時代の官僚、菅原道真をしのんで詠んだ短歌に、この千鳥が出てきます。このお方、今は天神様として祀られています。


水鏡 せると伝ふる天神の みあしのあとに 千鳥群れ飛ぶ 

川の水面にそのお姿を映したと伝わる天神さまの通られた跡に
今は渡り鳥が群れ飛んでいるよ

高校生の知識で訳しています💧間違いがあれば教えて下さい、恥ずかしいので😂

先日、京都の先斗町近くのお料理屋さんで千鳥柄の提灯を見つけて思わず撮影。千鳥って、勝運や目標達成の縁起物なんですね!!初めて知りました。


Now let's return to Chidori-manjuu😋 This sweet was devised, based on a sponge cake and a small round cookie. The ingredients are simple: flour, sugar, eggs, honey, starch syrup and navy bean.

Marked with a hot iron of Chidori

A cut section of Chidori-manjuu

The white an (bean paste) is moist, not mushy. It's sweetness is good. The confectionery dough is a bit moist and soft. I want to eat it any number of times!😄 With Matcha!🍵

The prologue was too long.haha..




閑話休題。千鳥饅頭はカステラと丸ボウロをもとに考案されたそうです。確かに皮がしっとりだけどボウロぽい?

白あんは上品な甘さで、原材料も至ってシンプル。飽きの来ない味です。お抹茶を飲みたくなってきます。誰か~🍵!!『ご自服で』😂

本題のお菓子以外についての説明がやたら長くなってしまいました(笑)まあ、要は説明不要。文句なしにおいしいということです。


Thank you for your reading.
今日も読んでくださってありがとうございます。
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